Uw Sensodyne-profiel

Samenvatting van symptomen

Op basis van wat u ons vertelde tijdens de Online Check Up kunt u hier zien hoe uw antwoorden overeenkomen met de vaker voorkomende symptomen van gevoelige tanden:

 • Ongemak met warme voedingswaren of dranken
 • Ongemak met koude voedingswaren of dranken
 • Ongemak met bepaalde soorten voedingswaren
 • Ongemak met bepaalde soorten dranken
 • Ongemak bij koud weer
 • Ongemak bij het reinigen van de tanden

Mondverzorgingsgewoonten

Hier ziet u hoe uw antwoorden overeenkomen met enkele van de factoren die na verloop van tijd kunnen bijdragen aan de onderliggende oorzaken van gevoelige tanden:

 • Poetst tanden meer dan 3 keer per dag
 • Poetst tanden onmiddellijk na iets te eten/drinken
 • Poetst de tanden heel krachtig
 • Poetst met een harde tandenborstel
 • Knarst met de tanden
 • Regelmatige consumptie van zure voedingswaren en dranken op dagelijkse basis

Nuttige informatie voor u

Vrijwel iedereen kan iets extra doen om de mondgezondheid te verbeteren, dus waarom er niet vandaag mee beginnen? Hier zijn enkele algemene tips voor betere mondverzorging:

 • Over gevoeligheid

  Overgevoeligheid van het dentine (of gevoelige tanden) is een vaak voorkomend tandprobleem. Het is een conditie die zich na verloop van tijd kan ontwikkelen als gevolg van vaak voorkomende problemen zoals terugtrekkend tandvlees en erosie van het tandglazuur. De meeste mensen die ermee te maken krijgen, zijn tussen 20 en 50 jaar oud.

  Tanden kunnen gevoelig worden wanneer het zachtere, binnenste gedeelte van de tand (het zogenaamde "dentine") bloot komt te liggen. Het dentine ligt onder het tandglazuur en het tandvlees. 

  Duizenden microscopische kanaaltjes lopen door het dentine naar het midden van de tand. Zodra het dentine bloot komt te liggen, kunnen externe uitlokkingsfactoren (zoals een koud drankje) de zenuwen binnen de tand stimuleren. Dit zorgt voor de kenmerkende korte, scherpe steek van gevoelige tanden.

  Alleen een tandarts kan bevestigen of u overgevoeligheid van het dentine heeft. Raadpleeg altijd uw tandarts voor advies als te maken krijgt met tandproblemen.

  Als u overgevoeligheid van het dentine heeft, kunt u verdere blootstelling van het dentine helpen vermijden, uw gevoelige tanden verzorgen en de pijnlijke symptomen verlichten, gewoon door enkele simpele aanpassingen te maken aan uw dagelijkse mondverzorging en aan uw eetgewoonten. 

  Praat met uw tandarts over de meest geschikte dagelijkse routine voor uw mondverzorging. Hij/zij kan u advies geven over de beste techniek om uw tanden te poetsen en over hoe vaak en wanneer u dat moet doen. Als uw tandglazuur risico loopt op zuurerosie, vraag dan uw tandarts om advies over uw eetgewoonten en hoe u het best de vele zure voedingswaren en dranken van onze moderne voeding kunt consumeren.

  Bovendien kunt u de pijnlijke symptomen van gevoelige tanden verlichten door uw normale tandpasta te vervangen naar het dagelijks gebruik van een tandpasta die speciaal ontwikkeld is voor de behandeling van gevoelige tanden, zoals Sensodyne.

 • Uw tandarts bezoeken

  We raden u aan om tandarts elke 12 maanden te bezoeken voor regelmatige controles.

  Zoek zo snel mogelijk professioneel advies als u tandproblemen of ongemak ervaart.

 • Tips voor tandenpoetsen

  Te agressief of te vaak uw tanden poetsen kan bijdragen aan terugtrekkend tandvlees en het kan uw tandglazuur afslijten. Na verloop van tijd kunnen terugtrekkend tandvlees en verlies van tandglazuur leiden tot blootgesteld dentine en gevoelige tanden.

  Het zou beter zijn voor u om te vermijden uw tanden te poetsen onmiddellijk nadat u iets eet of drinkt. Overweeg om een zachtere tandenborstel te gebruiken. We raden u aan om uw tandarts om advies te vragen over wat de beste techniek is voor u om uw tanden te poetsen.

 • Advies over tandenknarsen

  Als u weet dat u met uw tanden knarst, of als u ongemak ervaart in uw tanden wanneer u 's ochtends opstaat, raden we u aan om hierover zo snel mogelijk advies in te winnen bij uw tandarts.

 • Whiteningbehandeling en gevoeligheid

  Waterstofperoxide (in de vorm van carbamideperoxide) is een middel dat gebruikt wordt om tanden te bleken; het kan echter ook gevoelige tanden veroorzaken. Praat met uw tandarts over gevoeligheid als u een tand-whiteningbehandeling overweegt.

 • Vermijden van erosie van het tandglazuur

  Na verloop van tijd kunnen zure voedingswaren en dranken ervoor zorgen dat uw tandglazuur afslijt. Dit omvat fruit en fruitsappen, koolzuurhoudende dranken, zwarte koffie of thee, wijn en alle andere scherp smakende producten, zoals ketchup of saladedressing. 

  Praat met uw tandarts over hoe u het best zure voedingswaren en dranken kunt consumeren om u te helpen uw tanden te beschermen tegen zuurerosie. Probeer ook ProGlasur-tandpasta.

Opmerking - gevoelige tanden doen zich niet vaak voor bij kinderen jonger dan 12 jaar. Als u zich zorgen maakt over de tanden van uw kind, raadpleeg dan een tandarts voor advies.