Oorzaken van gevoeligheid

Oorzaken van gevoeligheid

Oorzaken van gevoeligheid

Wat is de oorzaak van gevoelige tanden?

Overgevoeligheid van het dentine (of gevoelige tanden) is een vaak voorkomend tandprobleem. Het is een conditie die zich na verloop van tijd kan ontwikkelen als gevolg van vaak voorkomende problemen, zoals terugtrekkend tandvlees en erosie van het tandglazuur. De meeste mensen die ermee te maken krijgen, zijn tussen 20 en 50 jaar oud. Tanden kunnen gevoelig worden wanneer het zachtere, binnenste gedeelte van de tand (het zogenaamde "dentine") bloot komt te liggen. Het dentine ligt onder het tandglazuur en het tandvlees. 

Duizenden microscopische kanaaltjes lopen door het dentine naar het midden van de tand. Zodra het dentine bloot komt te liggen, kunnen externe uitlokkingsfactoren (zoals een koud drankje) de zenuwen binnen de tand stimuleren. Dit zorgt voor de kenmerkende korte, scherpe steek van gevoelige tanden.

Wat is de oorzaak van gevoelige tanden?

Alleen een tandarts kan bevestigen of u overgevoeligheid van het dentine heeft. Raadpleeg altijd uw tandarts voor advies als u te maken krijgt met tandproblemen. Als u overgevoeligheid van het dentine heeft, kunt u verdere blootstelling van het dentine helpen vermijden, uw gevoelige tanden verzorgen en de symptomen verlichten, gewoon door enkele simpele aanpassingen te maken aan uw dagelijkse mondverzorging en eetgewoonten.

In deze rubriek kijken we naar enkele hoofdoorzaken van gevoeligheid.

De gevoeligheid die ervaren kan worden tijdens en na professionele whiteningbehandelingen is anders dan overgevoeligheid van het dentine. Zie "Veroorzaken whiteningbehandelingen gevoeligheid?" voor meer informatie.

OVER GEVOELIGHEID