Oorzaken van gevoeligheid

Oorzaken van gevoeligheid

Oorzaken van gevoeligheid

Wat is erosie van het tandglazuur?

Tandglazuur is de harde buitenlaag van een tand. Hoewel het harder is dan eender welke andere stof in het lichaam, kan het na verloop van tijd afslijten, waardoor de onderliggende laag dentine bloot komt te liggen. Dit kan gevoelige tanden veroorzaken.

Erosie van het tandglazuur kan veroorzaakt worden door:

Wat is erosie van het tandglazuur?

Tandenknarsen

Knarst u uw tanden, ofwel 's nachts of overdag? Zo ja, is het mogelijk dat u uw tandglazuur afslijt. Na verloop van tijd kan hierdoor het onderliggende dentine komen bloot te liggen.

Tanden poetsen

Als u te vaak of te hard uw tanden poetst, zal uw tandglazuur na verloop van tijd afslijten of kan uw tandvlees terugtrekken.

Om dit te voorkomen, vraagt u uw tandarts of mondhygiënist voor advies over de beste poetstechniek en routine voor mondhygiëne. Probeer ook een zachte tandenborstel te gebruiken zoals de Sensodyne Multicare tandenborstel.

Tanderosie

Na verloop van tijd kunnen zure voedingswaren en dranken ervoor zorgen dat uw tandglazuur afslijt - dit wordt tanderosie genoemd. Zure voedingswaren en dranken omvatten fruit en fruitsappen, koolzuurhoudende dranken, zwarte koffie of thee, wijn en alle andere scherp smakende producten, zoals ketchup of saladedressing. Amper vier "zuuraanvallen" per dag kunnen het risico voor het tandglazuur op tanderosie, ook wel zuurslijtage genoemd, verhogen. Praat met uw tandarts als u voelt dat uw tandglazuur mogelijk risico loopt op tanderosie:

  • Vraag om advies over de beste poetstechniek en routine voor mondhygiëne voor u.
  • Vraag naar voedingsadvies en hoe u het best uw tanden kunt beschermen tegen de effecten van tanderosie. Zoals tweemaal daags poetsen met een fluoridetandpasta zoals ProGlasur.

TIP: Uw tandarts kan de vroege tekenen van tanderosie herkennen, dus het is belangrijk om regelmatig op controle te gaan. Praat met uw tandarts als u denkt dat u mogelijk risico loopt op tanderosie.

OVER GEVOELIGHEID