Over zuurerosie

Wat is tanderosie?

Over zuurerosie

Wat is tanderosie?

DE OORZAKEN VAN ZUUREROSIE

Een zuurrijk dieet kan risicovol zijn voor onze tanden en dit doet zich vaker voor dan u wel zou denken. Amper vier "zuuraanvallen" per dag kunnen het risico voor ons tandglazuur op zuurerosie, ook wel zuurslijtage genoemd, verhogen.

Wat wordt er verstaan onder zo'n dagelijkse "zuuraanval"? Verrassend genoeg gaat het hier om enkele van onze gezondere keuzes, zoals fruit, fruitsappen, spuitwater met citroen en zelfs saladedressings; daarnaast gaat ook nog om wijn en frisdrank.

Als uw dieet gezond is, wijzig het dan niet. Zorg ervoor dat u uw waardevolle tandglazuur beschermt. Wees proactief. Vertrouw elke dag op Proglasur.

Hoe ontstaat tanderosie? Bepaalde voedingsmiddelen kunnen eraan bijdragen

Hoe zuur zijn uw favoriet eten en drinken?

Door te weten hoe zuur eten en drinken zijn, kan u helpen om uw tanden te beschermen tegen de effecten van zuurerosie. Is witte wijn zuurder dan sinaasappelsap? Zijn appels zuurder dan frisdrank? Ontdek welke van uw favoriete voedingswaren zuurder zijn dan andere in de grafiek rechts.

Hoe ontstaat tanderosie? Zure voedingsmiddelen zoals aardbeien kunnen eraan bijdragen

Hoog zuurgehalte

Citroensap
Wijn
Sportdranken
Tonic
Kersen
Koolzuurhoudende frisdrank, waaronder light frisdrank
Sinaasappelen
Pruimen
Bramen, bosbessen en aardbeien
Pompelmoessap
Pickles
Azijn
Appelmoes
Appelsap en appelcider
Saladedressing
Veenbessen
Sinaasappelsap
Witte wijn
Tomaten
Vitamine C-tabletten

Hoe ontstaat tanderosie? Zure voedingsmiddelen zoals appels kunnen eraan bijdragen

Gemiddeld zuurgehalte

Tafelbier

Honing

Tomatenketchup

Groenten

Pitloze rozijnen

Bier

Appels

Groene olijven

Pesto

Peren

Abrikozen

Vijgen

Wortelsap

Thee (zwart)

Rode bietensap

Hoe ontstaat tanderosie? Drankjes met prik kunnen eraan bijdragen

Laag zuurgehalte

Bananen

Rogge, tarwe en wit brood

Gerst

Avocado's

Broccoli

Komkommers

Zwarte olijven

Pindakaas

Mineraalwater

Wat is pH en hoe wordt het gemeten?

Voor chemici en wetenschappers is de pH een maatstaf om te weten hoe zuur (pH < 7) of alkalisch (pH > 7, maar lager dan 14) iets is. Als u zich zorgen maakt over een zuurhoudend dieet en zuurerosie, is dit het belangrijkste wat u moet weten: hoe lager de pH-waarde, hoe meer zuur voedsel of drank is en hoe schadelijker het zal zijn voor uw tandglazuur.

Gedestilleerd water heeft bijvoorbeeld een neutrale pH van 7, terwijl tomatensap een pH heeft van 4 en citroensap een pH van 2. Dat betekent dat citroensap het meest zuur is van de drie.

De pH-waarde kennen van de voeding die we eten en de dranken die we drinken, helpt ons om een duidelijker beeld te krijgen van hoe zuurhoudend ons dieet werkelijk is. En weten hoe zuur ons dieet is, is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat we ons tandglazuur tegen zuurerosie beschermen. De vuistregel is als volgt: hoe lager de pH, hoe hoger het zuurgehalte en dus hoe meer risico er is op zuurerosie.

OVER TANDGLAZUUR