Gevoeligheidssymptomen

Gevoeligheidssymptomen

Gevoeligheidssymptomen

Vaak voorkomende uitlokkingsfactoren voor gevoelige tanden

Een aantal zaken kunnen korte, scherpe steken veroorzaken bij personen met gevoelige tanden. Hier  vind je enkele van de vaker voorkomende uitlokkingsfactoren voor gevoelige tanden:

  • Eten van koud eten of drinken van koude dranken
  • Eten van warm eten of drinken van warme dranken
  • Eten van suikerhoudende of zure voeding
  • Inademen van koude lucht
  • Tanden poetsen
Typische uitlokkingsfactoren voor gevoelige tanden

Andere redenen van tandproblemen waaronder tandbederf

Hier zijn enkele andere problemen die gevoelige tanden kunnen veroorzaken:

Tandbederf

Pijn veroorzaakt door tandbederf (tandcariës) kan hetzelfde aanvoelen als gevoelige tanden. Tandbederf komt voor wanneer de suikers in voedingswaren en dranken reageren met de bacteriën in de plaque op onze tanden en zo zuren vormen. Deze zuren kunnen geleidelijk aan uw tandglazuur en dentine verzachten en doen oplossen. Tweemaal daags poetsen met een tandpasta met fluoride helpt om uw tanden te versterken. 

Het probleem met tandbederf is dat u mogelijk geen pijn voelt tot het bederf al redelijk ver gevorderd is. In vroege stadia kan het worden behandeld. Dus zelfs als u geen pijn voelt, is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan. Uw tandarts kan immers vroege tekenen van tandbederf herkennen en u helpen om dit te behandelen.

Tand-whitening

Veel mensen krijgen last van gevoelige tanden tijdens en  een tijdje na tand-whiteningbehandelingen. Met tand-whitening bedoelen we professionele behandelingen die zijn uitgevoerd onder toezicht van een tandarts die ingrediënten met witmakers gebruikt.

De gevoeligheid die ervaren kan worden tijdens en na professionele whiteningbehandelingen is anders dan overgevoeligheid van het dentine. Er wordt aangenomen dat het witmakende ingrediënt in het product door het tandglazuur en dentine gaat tot het de pulp in het midden van de tand binnendringt, waar het ontstekingen en tijdelijke gevoeligheid kan veroorzaken.

Na behandeling

Het is niet ongewoon dat uw tanden een tijdje gevoelig worden nadat u een tandbehandeling heeft gehad. Neem echter wel contact op met uw tandarts als dit probleem blijft duren.

Andere vaak voorkomende oorzaken van tandproblemen zijn abcessen en gebarsten tanden. Het is belangrijk dat u regelmatig uw tandarts bezoekt om de gezondheid van uw tanden en tandvlees te laten controleren. Als u pijn en ongemak voelt, en zeker als deze blijft duren, neemt u contact op met uw tandarts voor advies.

De Sensodyne Online Check Up

De Sensodyne Online Check Up

Denkt u dat u enkele symptomen heeft van gevoelige tanden? Onze Online Check Up is een nuttig instrument dat u meer informatie geeft. Het duurt maar een paar minuten en u kunt de test nu uitvoeren.

Doe de Online Check Up

OVER GEVOELIGHEID